Åke Axelsson: Norrländsk dramatik i kriminalmans deckare

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Artikel

Av Per Magnusson

Förre kriminalkommissarien Åke Axelsson debuterade skönlitterärt 2004 med romanen En grönsakshandlares död och nu, två år senare, har han kommit med polisromanen En man steg av bussen, båda på Isaberg förlag. De utspelar sig i Norrland, Sveriges Vilda västern, vilket titeln på den nya romanen understryker. Och att de gör det beror säkert på att författaren (född 1931 i Nordmaling) började arbeta som ordnings- och trafikpolis i Umeå 1953.

Han blev kriminalpolis vid vålds- och spaningsrotlarna i början av 60-talet och utredde grov brottslighet fram till 1974. Då började han arbeta med administration och var också länets ende internutredare fram till pensioneringen 1994. Han är gift och har två vuxna barn.

Inspirationen till böckerna fick han som kriminalpolis på fältet.

– Jag kom att fästa mig vid att många våldsbrott begicks av vanliga människor som i svåra situationer inte kunde hitta något annat sätt än våld för att lösa sina ofta självförvållade problem, har han sagt. Brotten får följdverkningar långt bortom vad man kan förutse, inte enbart för de drabbade utan också för förövaren. Det är om sådant jag vill berätta.

I den nya boken En man steg av bussen (en titel som ger associationer till filmen där Spencer Tracy klev av tåget i en håla i western) stiger en sydländsk man av bussen i Storuman en marsdag 1971. Befolkningen i samhället undrar vem han är och varför han kommit men en dag är främlingen försvunnen och det blir en polissak. Utredare blir Rune Hamberg och hans poliskolleger.

Axelssons polisbakgrund borgar för att polisarbetet beskrivs som det borde ha gått till i verkligheten och det metodiska får stort utrymme. Författaren försöker visa att en liten händelse inte sällan får ödesdigra konsekvenser.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22