Ahrvid Engholm: Deckare på månen tänjer genregränser

Mar 7th, 2010 | By | Category: 2006-3, Artikel

Av Kjell E. Genberg

Ahrvid Engholm, 47 år, är en herre som ibland synts till i DAST, men vi har aldrig haft anledning att skriva om honom. Nu kommer han med sin första novellsamling som heter Mord på Månen. Den innehåller noveller om en polisman som heter Peter Dustin. Han utreder brott på en framtida månkoloni.

Det här med att förlägga en koloni till månen är inte så långsökt som man kan tro. NASA förbereder bygget av en mån bas redan 2018.

Både Europas ESA och japanernas JAXA ligger i startgroparna.

Om det berättar docent Niklas Järvstråt, teknologie doktor vid Högskolan Väst i Trollhättan, i ett förord till Mord på månen. Förlaget är Zen Zat AB och bakom Zen Zat ligger den för DAST-läsaren inte helt okände Bertil Falk.

Fyndiga sf-lösningar

– Att jag ger ut Engholm beror på att jag tycker att de här novellerna är mysiga och bra, säger Falk. De är skrivna med humor och förenar fiction med fyndiga science-lösningar på problemen. Men det så klart att det är ett vågspel att ge sig in i det här att ge ut böcker. Har tidigare bara gett ut diktsamlingar av K. J. Prestwidge och Verdandi Kuhlman. Hittills har bara tryckkostnaderna betalat sig.

– Det är roligt att Niklas Järvstråt ville ställa upp och skriva ett förord till den här minimalistiska bokutgivningen. Han sitter nämligen som spindeln i nätet för ett sextiotal institutioner och företag runt om i världen som planerar en månkoloni.

– Vad betyder Zen Zat?

– Zen är den japanska formen av meditation som har rötter i Indien, Tibet och Kina och som fått sin form i Japan. Zat var tänkt som förkortning av satellit. Jag jobbade via satellit-TV innan jag startade Zen Zat. Jag gillar bokstäverna x, y och z och stavar puzzle eller puzzel som man gjorde förr. Vi ska vara aktsamma om de få z vi har och inte ge efter för Svenska akademiens ordlista, som inte är en rikslikare utan ett förslag till stavning. Det gläder mig att dom gav upp försöken att få oss att stava jazz med jass. Den ”stavningsreformen” har försvunnit ur senare upplagor.

Engholms månkoloni är underjordisk. 10.000 kolonister bor i Luna City och ytterligare 10.000 på andra håll. En sådan koloni är ingen omöjlighet konstaterar Niklas Järvstråt.

Svensk ovanlighet

Deckare som samtidigt är science fiction skrev redan Isaac Asimov men det är inte så vanligt med en svensk som genreblandar så här. Engholm är IT-journalist och har skrivit fackböcker om datorer. Han har ett förflutet som redaktionssekreterare på Teknikmagasinet.

Han har också arbetat redaktionellt med Svenska PC World, Jules Verne Magasinet och Nova Science Fiction. Han är medlem av Novellmästarna och driver en e-postlista för novellister. Han är dessutom en eldsjäl inom sf-fandom.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22