A.R. Yngve: Engelsk roman på nätet blev svensk pappersbok

Mar 11th, 2010 | By | Category: 2005-2, Artikel

Av Åsa Pettersson

 

A.R. Yngve (han är mycket hemlighetsfull när det gäller namnen bakom initialerna) har skrivit mycket i rätt många år, men det är först nu han fått någonting utgivet i bokform. Förstlingsverket heter Terra Hexa (Wela 2004) och är en fantasyroman eller möjligen science fiction. Enligt förlaget är den i första hand avsedd för ungdom, men skillnaden där är hårfin. Alltså kan den med behållning läsas även av mer till åren komna.

R. Yngve föddes 1969 i Sverige, växte upp och fullgjorde värnplikten (”utan att skottskada någon”, påpekar han). Barndomen dominerades av en institution – biblioteket.

”Det var för mig vad kyrkan är för de troende”, säger han. ”Jag var en glupsk läsare och sög särskilt åt mig science fiction och populärvetenskap. På senare år har Internet tagit över bibliotekets roll i allt högre utsträckning.”

Efter studier på universitetet i Göteborg (litteratur och engelska), flyttade han till Norge och jobbade i dataspelsbranschen i flera år. Sedan dess har han arbetat som serietecknare (åt bland andra Semic Press), illustratör, tavelmålare, utgivare av egenproducerade dataspel, novellförfattare, ståuppkomiker och diplomerad massör.

Hela tiden har han skrivit. Eftersom hans tidigare romaner blivit opublicerade har han lagt upp dem som gratisläsning på sin hemsida (http://aryngve.com). Men, skriver han i ett meddelande till DAST, ”det känns som om allt jag hittills har skrivit bara är övningar, pastischer medan jag väntar på någonting. En dag… en helt unik bok …”.

DAST kommer givetvis med standardfrågan man måste ställa till en ny författare – ”Varför skriver du?”

Han säger att han fått frågan förr.

”Ingen frågar en brödrost varför den rostar bröd. Tydligen tycker många att det är märkvärdigt att man skriver, men egentligen är väl alla människor författare och berättare. Vi skriver våra liv i brev och e-post, berättar det i telefonsamtal, konversationer, semesterbilder, kontrakt och bröllopslöften. Drömmarna om natten är våra surrealistiska experimentfilmer. När vi till sist dör sägs våra liv passera revy som i en film och då får vi hoppas att slutet blir bra.”

Han menar att hans historier tenderar att bli tankeexperiment, satirer och betraktelser om verklighetens natur. Hans huvudpersoner är ofta ensamvargar på jakt efter något: kunskap, hämnd, förståelse eller kanske att avslöja bedragare.

Hans bakgrund i tecknade serier har lämnat spår: våld, starka färger, inre monologer och betoning på personerna som fysiska kroppar i ständig rörelse.

Av böckerna som ligger på nätet kan flera kallas science fiction, även om detta numera har blivit en ganska problematisk genrebeteckning.

”Vi lever ju redan i en science fiction-verklighet”, säger han. ”Nyhetsrubrikerna liknar ett potpurri av science fiction-historier. Så man kan lika gärna säga att jag skriver dokumentärer från framtiden. Och det går att förutsäga framtiden. Ingen förutsade 11 september exakt, men händelsen föregreps i symbolisk form i ett otal filmer, böcker och konstverk.”

A. R. Yngve menar att det inte finns några helt fria fantasier. Alla fiktioner, hur långsökta de än kan synas vara, har någon beröringspunkt med verkligheten. Alla sagor är en titt in i vårt kollektiva undermedvetna.”

Hur kom då Terra Hexa till?

”Vad vill ni ha med i en bok som ni skulle vilja läsa?” frågade jag mina två systerdöttrar år 1998. ”Det fanns ingen tvekan, de ville läsa om hästar”.

Det bar honom emot eftersom han inte tycker om hästar sedan hans lillasyster bröt benet när en häst kastade av henne. Men hästar ville de ha med i boken, och så fick det bli, och så kom romanen Terra Hexa till. Den första versionen var på engelska, men flickorna tycktes gilla den ändå.

”Det var inte ett helt lätt åtagande. När jag skriver en bok som ska läsas av människor som är mycket yngre än jag själv, funderar jag mycket på hur sagor och myter fungerar, hur unga läsare kan påverkas av dem. Alla som växer upp behöver bra historier, lika mycket som de behöver näringsriktig kost och bra utbildning. Även om man bara skriver rena ”äventyrsberättelser” måste man skriva genomtänkt. Det duger inte att vara slarvig eller komma med oetiska budskap till unga läsare. Humorn är också mycket viktig.”

Fast man kan ju fundera över hur Yngves humor fungerar på unga människor. Den består ofta av ”dolda” referenser till populära filmer, sånger eller kända citat.

Han skriver just nu på uppföljaren. Terra Hexa 2 är avsedd att bli lite mörkare i tonen, men även den är avsedd att passa läsare från 12-13 år och uppåt. Som den tecknare han är gör han sina bokomslag själv.

1993 började Yngve skriva romaner. Refuseringarna har varit många – ”Inte illa, men det passar inte in i vår utgivning” eller till och med ”Inte tillräckligt obskyr” men har inte avskräckt honom. Vänner och bekanta läste det han skrivit och sa att de gillade det. Av den anledningen startade han sin webbsida i mars 1999.

Det var där förläggaren hos Wela hittade romanen Terra Hexa och bestämde sig för att ge ut den på svenska.

Så kan det gå i vår numera så digitala värld.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22