A Dance to the Music of Time

Mar 18th, 2010 | By | Category: 2003-4, Artikel

Av Bengt Heurlin

Man kan ifrågasätta om Anthony Powells romansvit hör hemma i DAST, eftersom hans verk inte passar in under någon av tidskriftens bokstäver. De två första romanerna i hans Dans kom på svenska vid mitten av 1960-talet. Men många av DAST:s läsare är ju litterära allätare, och hans tolv romaner i Dans-sviten är spännande och roliga.

De ger också läsaren en levande bild av England under 1900-talet.

Vi får i böckerna följa huvudpersonen, Nicholas Jenkins, från barn- till ålderdom. Han berättar i jag-form om sitt liv, men intresset riktas framför allt mot alla de människor Jenkins möter. Personerna kommer och går, försvinner kanske under några år för att sedan överraskande dyka upp igen.

Vi möter också en riktig skurk, Kenneth Widmerpool, vars egoism och streberfasoner bidrar till att hålla spänningen uppe. Man önskar förstås innerligt att hans fula spel ska avslöjas och att han ska drabbas av sina onda gärningars lön, men det dröjer länge innan han straffas.

Romanerna innehåller inga årtal eller datum utan vi får använda våra kunskaper om 1900-talets historia för att placera händelserna i tiden. Så nämns exempelvis skandalen med Mrs Simpson och Edwards abdikation, krigsutbrottet 1939, Blitzen och så vidare. Andra världskriget är den period som får störst utrymme. Eftersom Nicholas Jenkins inte ingår i ett stridande förband, får vi uppleva kriget ur hemmafrontens perspektiv.

Flertalet personer är fiktiva, verkliga människor nämns bara i förbigående. Ett undantag är ett roligt porträtt av Montgomery, vars stab Jenkins besöker som reseledare för en grupp militär-attachéer. Mötet med Monty är höjdpunkten på en rundresa i Normandie och Belgien. När attachéerna ska ställa upp för gruppfotografering med generalen får han visa prov på sin ledarförmåga.

Böckerna innehåller många roliga episoder. Så får till exempel Kenneth Widmerpool på en fest en hel sockerströare över sig. En ung dam tycker att han är så sur att han behöver sötas! Att locket på ströaren är löst har hon ingen aning om. Vi påminns senare ofta om den episoden, då man talar om festen då KW fick socker över sig, eller om flickan som hällde socker över honom.

Engelska Channel 4 gjorde 1997 en TV-version av Dansen och den har faktiskt visats på svensk TV. De fyra avsnitten var inlagda på sen kvällstid under en sommar och gick ganska obemärkt förbi.

Vid samma tid korn böckerna ut i fyra storpocket som vardera alltså omfattade tre böcker.

De kallades Spring, Summer, Autumn, Winter. De finns nog fortfarande att köpa.

Den som vill läsa mer om Anthony Powell kan göra det på hemsidan:

www.anthonypowell.org.uk

LITTERATURLISTA:

A Dance to the Music of Time

A Question of Upbringing, 1951 – En fråga om uppfostran, 1964, övers. Sonja Bergvall

A Buyer’s Market, 1952 – Köparens marknad, 1965, övers. Sonja Bergvall

The Acceptance world, 1955

At Lady Molly’s, 1957

Casanova’s Chinese Restaurant, 1960

The Kindly Ones, 1962

The Valley of Bones, 1964

The Soldier’s Art 1966

The Military Philosophers, 1968

Book Do Furnish a Room, 1971

Temporary Kings, 1973

Hearing Secret Harmonies, 1975

Anthony Powell skrev en självbiografi i fyra delar:

To Keep the Ball Rolling

Infants of the Spring, 1976

Messengers of Day, 1978

Faces in My Time, 1980

The Strangers All Are Gone 1982  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22