8 miljoner språkpoliser

Jan 14th, 2008 | By | Category: 2001-3, Artikel

DAST handlar om det skrivna ordet och den tecknade eller rörliga bilden och allt vad som finns däromkring. En viktig komponent i sammanhanget är naturligtvis språket. Och om språket handlar fredrik lindströms skrift världens dåligaste bok (Bonniers).
Det är en uppfriskande bok av en man som är komiker, regissör och doktorand i nordiska språk. Redan anslaget att inte bara stava boktiteln med små bokstäver utan också använda gemena för författarnamnet visar att det inte är en konservativ bok.
Författaren ställer frågan vem det är som äger det svenska språket. ”Man måste fundera några sekunder: det är väl inte så att det är Svenska Akademien? Eller staten eller någon språknämnd? Efter en stund inser man att det skulle vara löjligt. Hela frågan är ju befängd, det är snudd på som att fråga: vem äger den svenska kulturen? Eller det svenska sexlivet?”
Och så klämmer fredrik lindström till med att det är självklart att ingen kan bestämma över språket, däremot är det många som vill bestämma över språket. ”Precis som landet översvämmas av ’förbundskaptener’ vid varje större hockey- eller fotbollsturnering – så finns det miljontals språkpoliser i det här landet som vill upprätta lag och ordning i sin omgivning utifrån vad det lärt sig i skolan och av sina föräldrar. Problemet är bara, liksom med förbundskaptenerna, att det kan finnas mer än åtta miljoner åsikter om vad som är rätt och fel. Och rätt och fel i språket handlar väldigt mycket om tycke och smak.”
Och författaren konstaterar att det ”finns sällan någon anledning att verkligen lägga sig i andra människors språk, undantaget är väl om de verkligen inte gör sig förstådda.”
Mycket läsvärd bok. Nu är fredrik lindström ingalunda först med att skriva sitt namn med små bokstäver i boksammanhang. Poeten e e cummings, som förnyade sonetten på engelska gjorde så, och i Sverige vill jag minnas att de båda poeterna bernt eriksson och harald forss gjorde sammalunda.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22