52 utvalda västernromaner presenterade

Sep 9th, 2019 | By | Category: 2019-09 sep, Artikel
Omslag till 52 Western Novels

Scott Harris & Paul Bishop (red.), 52 Weeks. 52 Western Novels. Six-Gun Favorites and New Discoveries. 2017. Columbia, South Carolina: CreateSpace Independent Publishing Platform. ISBN 978-1978049673, 216 x 216 mm.

Ibland får man en bok i sin hand som man bara inte kan släppa. Det kan vara kombinationen av ett intressant innehåll med en attraktiv layout som får en fast. Så var det för mig och 52 Western Novels, de båda moderna amerikanska västernförfattarna Scott Harris och Paul Bishops personliga översikt av cowboyböckerna. De ger varje presenterad bok ett uppslag med de fasta rubrikerna: book facts, author facts, beyond the facts, fun fact, plus movie facts för de som kan kopplas till långfilm. Dessutom ett kort citat från varje roman. Bilder på bokomslag, författare och filmaffischer livar upp det hela. Förutom de båda redaktörerna bidrar även 14 särskild inbjudna gästskribenter och det är verkligen en kunnig skara diggare som står för bokurvalet.

Bokurvalet är förstås väldigt amerikanskt, som westerngenren själv. Men man har ändå fått med en titel vardera av aussien Marshall Grover (=Leonard Meares) och britten George G. Gilman (=Terry Harknett). Även om Donald Hamilton hade svenskt ursprung får man väl se även honom som jänkare. Det är inte många författare som fått med mer än en titel i boken, men Louis L’Amour har fyra och det tycker jag han är väl värd. Ett namn som jag saknar är Max Brand, ”the Shakespeare of the western range”.

Mandominerat
Mansdominerat är det förstås också, men Anne Hillerman, Livia J. Washburn och Meg Mims får representera minoritetskönet, och den sista bidrar även med en presentation av den förstas bok. Urvalet av titlar har en god spridning över tiden, från Owen Wister 1902 till nutid, dock med en tyngdpunkt för 50-, 60- och 70-talen.

Hela 23 av de presenterade romanerna har legat till grund för spelfilm eller skrivits efter en dylik, s.k. novelization. Förhållandet mellan film och litteratur är förstås ofta mer komplext än så och får mycket utrymme i boken. Ta t ex Louis L’Amours tidskriftsnovell The Gift of Cochise som John Wayne köpte rättigheterna till och sen byggde filmen Hondo på. L’Amour baserade i sin tur romanen, hans första fullängdare, med samma namn på filmens manuskript, och såväl film som roman utkom 1953. Flera exempel visar hur romaner i utgåvor efter filmens tillkomst får byta titel till filmens, om de nu inte råkade vara identiska. Marknadsföring har verkligen varit A och O i populärkulturens historia.

Egentligen presenteras hela 54 böcker i 52 Weeks, men då tre av dem är andra typer av böcker blir antalet romaner egentligen bara 51. De till synes mycket intressanta avvikarna är: Six-Gun in Cheek av Bill Pronzini, Shooting Scripts av Bob Herzog och Wordslingers av Will Murray.

Svensk översättning
Av de 51 romanerna föreligger 25 i svensk översättning, företrädesvis hämtade från den äldre halvan av listan. De äldsta med daterade men romantiska titlar som Cowboys-blod och Purpurviddernas ryttare. Endast sju av dessa 25 svenska utgåvor återfinns utanför kioskböckernas skara, vilket jag finner signifikativt. Västernlitteraturens svenska representation skulle helt enkelt ha varit förfärligt svag utan de så lågt sedda kioskböckerna. Synd bara att de aldrig fanns att låna på de allmänna biblioteken och gick sönder så lätt när de lästes. Man kan ju även beklaga att översättningarna ofta var förkortade och även i övrigt av varierande kvalitet.

52 Weeks lämnar efter sig ett antal böcker man skulle vilja läsa och några filmer man skulle vilja se. Mersmak helt enkelt. Plus en insikt om att man som läsare måste gå utanför vårt eget lilla språkområde för att inte missa texter av många bra författare. Ta bara en så klassisk ”wordslinger” som Luke Short. Kanske egentligen bara en fördel att tvingas läsa romaner på originalspråket och här ger e-böckerna verkligen goda möjligheter.

Ledsen att jag upptäckte denna utmärkta bok först två år efter att den gavs ut. Den tycks nu bara kunna köpas antikvariskt från utlandet och med frakt och andra beklagliga tillägg kan den bli rätt dyr.

ANDERS N NILSSON

Taggar: ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22