110-årsjubileum: Den första deckaren kom ut året 1893

Sep 12th, 2009 | By | Category: 2003-2, Artikel

Det var första gången det hände i Sverige. F. C. Askerbergs förlag i Stockholm gav ut en kriminalroman i original. Den utspelades till största del i Eskilstuna så den döptes till Stockholmsdetektiven. Författaren kallade sig Prins Pierre. Han hette egentligen Fredrik Lindholm.

Det var inte första gången Lindholm använde en adlig pseudonym, men första gången han skrev en ”brottmålshistoria”.

Lindholm föddes i Stockholm år 1861 och arbetade redan som ung på olika tidningar, både som reporter och redaktör. Han skrev också noveller till diverse blad. 1887 kom han ut med romanen Tidningsmannen som vissa anser är en självbiografisk berättelse. Han har också skrivit böcker med titlar som Skuggor, Mor och dotter samt Utan skuld.

Om Stockholmsdetektiven kan sägas att den är omfattande till sidantalet men knappt läsbar (fast den finns som talbok, inläst av Thomas Böös på Deckarbiblioteket i Eskilstuna) för nutida deckarintresserade.

Den tidens fördomar – brottslingar anses dumma – avspeglas tydligt. Men han berättar också, ganska journalistiskt, om polisarbete i stad och landsbygd, vilket kan vara roligt för kriminalhistoriker.

Boken togs heller inte emot särskilt nådigt av kritikerna. Den kallades ”invecklad /…/ så att läsaren tröttnar på intrigen”.

När Stockholmsdetektiven firade 100-årsjubileum 1993 skulle Bokförlaget Bra Böcker i Skåne ge ut boken igen i begränsad upplaga. De intresserade fann ingen för det blev aldrig av.

Fredrik Lindholm avled i Landskrona, där han då var tidningsman, den 4 april 1938.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22