”Lär dig tänka, din djävel!”

Jan 1st, 2009 | By | Category: 1999-2, Artikel

Av KJELL E. G ENBERG

Kioskboksförläggaren John Lorén var på sin tid en man, som var mycket noga med att det i Alibi-magasinet inte stod svordomar och annat som kunde få moralens väktare att gå till attack. Därför strök han systematiskt alla tendenser till svärjande och andra tecken på omoral i sina författares alster. Eftersom DAST inte behöver ta såna hänsyn kan vi nu dokumentera, att John Lorén själv inte var den som var den.
Visserligen såg han ut som en finansman från Londons City, där han steg ut ur Amerikahuset i Göteborg iförd plommonstop, men när han läste lusen av en av sina författare, så var han inte den som skrädde svordomarna. Eller vad sägs om det här brevet till Börje Hard som DAST:s redaktör kom över på bokmässan i Göteborg:

P.M. för Börje Hard:
– Du pekade ut honom, stammade kvinnan… etc.
Detta är väl för faen ingen stamning! Skall stå:
– Du… Du pekade ut etc. Stamningen skall vara med i texten för djävlarna!
*
Det var inget bankpapper, hon höll i sin hand etc.
Heter i handen! Vems hand skulle hon annars hålla det i, om det inte vore i sin ? Behöver inte särskilt påpekas:
*
Ge fan i förkortningar! t ex., bl. a. Förkortningar kan förekomma i moderna böcker, i dagstidningar och dåligt redigerad veckopress samt i brev. I ordentligt redigerade magasin är de bannlysta!
*
Fred och Bevo och S undin o.sv. är inte kumpaner!
De är i vissa fall kolleger – åtminstone de båda förstnämnda – eller något liknande. Det är endast skumraskfigurer, skojare och dylikt, som är kumpaner!
*
Fred säger vid ett tillfälle till Bevo: – Istället för att tjata och snacka strunt kanske man kunde få höra vad du har på hjärtat? Vilka är man i det här fallet? Jo, just Fred! Har Du möjligen någonsin gått under en lärares behandling – nota bene om läraren kunde något litet grann svenska – så bör Du veta att det finns något som heter subjekt! Vad är subjekt i det här fallet? Jo, Fred! Är det han som snackar etc.? Nej, enligt hans uppfattning är det Bevo. Satsen skall heta: Istället f ör att tjata etc. kanske du kunde tala om…
Lär dej svenska, din djävel!!!!!!!!!!!!!!!!!
*
Det finns någonting, som Du ibland kallar Sport-Alfa-Romeo. Jag själv har ingen aning om, vad det heter. Trots detta begär jag dock, att nu konsekvent stavar det på samma sätt. Varje gång namnet förekommer! Nu skriver Du ibland sport alfa Romeo. Ibland Sport Alfa romeo, ibland Sport-Alfa romeo, ibland något helt annat. Till exempel: Sport-Alfa-Romeo. Den sista stavningen – med stora initialer på alla orden och devis emellan har jag sanktionerat. Skriv nu för helvete på det sättet, så att jag slipper sitta och ändra sida efter sida, roman efter roman, för att f å fram någon liten konsekvens!
*
Lär Dig att det finns något som heter tillade.
Du envisas med att ”han såg ut” … Fortsätt bara meningen: Han ställde sig vid fönstret och såg ut. Man undrar. Hur såg han ut? Och man kan gärna vilja fortsätta: Som faen! Det heter: Han tillade, blickade, sneglade m.fl. andra variationer!
*
Ett annat ord, som retar mig: Såg sig om i betydelsen såg sig omkring. Man ser sig inte om i ett rum. Man ser sig omkring. Ser man sig om, betyder detta att man ser sig tillbaka ‘ Sådant kan vara farligt. Tänk på Lots hustru.’ Fasuin jag får väl förutsätta att Du, som fått den nyare tidens uppfostran, inte har någon aning om, vem Lot var. Läs därför: ! Mosebok 13-32. Obs. särskilt 19-25 samt titta i Vishetens Bok 10-7 och Lukas Evangelium 17:32 Theta kan vardha Digh til Nythjo!
*
Lär Dig den enklaste skiljeteckenslära! Efter ett utrop eller ett frågetecken, skall det inte också vara komma! Såhär skriver Du: … Vart skall du gå?, frågade han. Ryck mig inte i tasken?, utbrast han.
*
Ett mord eller ett överfall sker inte! Det begås. Lär Dig fatta ordens valör för faen!
*
Det finns ingen vägbana för bilar i Stockholms centrum. Heter Körbana.
*
Försök att hoppa in i en bil! Ständigt ser man uttrycket: Han hoppade in i bilen. Detta är en gammal kvarleva från den tid, då bilarna var öppna, så det bara var att ta ett skutt upp i dem. Tänk först, skriv sedan!
*
Beträffande ordens valör, så borde Ni djävla författare försöka tänka förbannat intensivt. Men detta ligger, enligt min över trettio åriga erfarenhet, fullständigt utanför Era så kallade hjärnors verksamhetsområde! Dag efter dag får jag läsa något i stil med detta: ”Tack vare att jag inte förstod att skydda huvudet, fick han in ett slag, som kom mig att se alla himmelens stjärnor”. Var karlen tacksam för slaget? Varför skriver de förbannade författarna i annat fall ”tack vare”? Om detta uttryck användes skall det betyda något för den talande välkommet. I berörda fall skall det heta ”På grund av ” eller “Olyckligtvis förstod jag inte att skydda huvudet” – eller något i den stilen.

LÄ DIG ATT TÄNKA, DIN DJÄVEL!

Vem var Börje Hard fick denna skopa ovett över sig av en upprörd? Enligt På smekmånad med Gröna Skräcken av Johan Wopenka var det en pseudonym för Sven Erik Nilsson, som skrev 31 titlar för Alibimagasinet åren 1952-1957.
Kan det möjligen ha varit Börje Hards okänslighet för ordens valörer som gjorde att John Lorén lanserade sig själv (Ralf Gordon) tillsammans Sven-Erik Nilsson (Börje Hard) i gemensamt författade berättelser, Den osynlige mannen (25/1953) och Sensation på Scotland Yard (34/1953).  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22