”Skandinaviens folkläsningsdrottning” började sin bana som deckarförfattare

Sep 19th, 2009 | By | Category: 1995-3, Artikel

Av URBAN BOO

Margit Sandemo är troligen den författare i Norden som sålt flest böcker, tack vare sina bokserier ”Sagan om Isfolket” och ”Häxmästaren” och de otaliga pocketböcker som gjorts efter hennes följetonger. I hennes fall upprepas det ofta förekommande förhållandet att läsarna älskar det hon skriver medan kritikerna anser att del inte är annat än smörja.

Alla vet emellertid inte att hon startade sin bana som författare med en kriminalroman. Den första bok hon någonsin skrev hette ”De tre friarna” och den skickade hon 1964 till Ernst G. Monensens Forlag.

– Jag trodde faktiskt att jag var väldigt litterär, säger Margit. När jag fick svarsbrev från Mortenson om att de gärna ville använda romanen som följetong i ”Norsk Ukeblad” blev jag därför mycket förnärmad. Jag som skulle få Nobelpriset i litteratur! Men efter ett par dagar klev jag ner från min höga häst, och nu kan jag inte tänka mig något annat yrke än underhållningsförfattarens.

Från den dagen började också en karriär som närmast saknar motstycke. Allt Margit Sandemo skriver blir publicerat – och läst. Det mesta handlar om kärlek, ofta i historiska miljöer.

Men 1978 hamnade Margit Sanderna i den exklusiva klubb av norska skribenter som författar minst en deckare om den gamle legendariske bokhjälten Knut Gribb. Hennes bok hade titeln ”Grav under høstløv”.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22