”Deckarens lördag” på årets bokmässa

Sep 18th, 2009 | By | Category: 1996-3, Artikel

Det faktum att Svensk: Deckarakademin och tidskriftskollegan Jury fyller 25 i år (DAST fyller 30 1997) har fått Bokmässan i Göteborg att utnämna lördagen den 26 oktober till Deckarens dag. Då avslöjas bland annat vilka fem namn som nominerats till Deckarakademins pris.

Bokmässans besökare får sig ett laddad program till livs. Nära nog alla landets förnämsta kriminalförfattare dyker upp. Ett av mässans Speakers Corner är hela lördagen vikt åt deckaren och åt seriernas 100-årsjubileum (serien The Yellow Kid, som räknas som världens första, kom till 1896).

En serie som är populär också bland deckarläsarna är Modesty Blaise, som fungerat som förebild för den nya typ av hjältinnor som dykt upp i populärlitteraturen. Om henne och ”de nya hjältinnorna” talar Modestys upphovsman Peter O’Donnell och journalisten Bo Lundin på ett seminarium.

Starka moderna kvinnor är ett signum för den nya norska deckaren. Om den håller Bo Lundin också i ett seminarium där de norska deltagarna är författarna Anne Holt, Kim Småge och Gunnar Staalesen,

Stephen Bogart, son till filmskådespelaren Humphrey, har skrivit en nästan parodiskt hårdkokt deckare och berättar om den och sin far vid ett framträdande. Om boken Midnatt i ondskans och godhetens trädgård talar författaren John Berendt.

Ett seminarium, som leds av Sture Hegerfors och Lasse Åberg, har en hel mängd av pratbubblornas celebriteter på scenen: Joe D’Angelo, chef för King Features Syndicate i New York, Lee Falk, som skapat Fantomen och Mandrake. Mort Walker, skapare av Knasen, Arken och Familjen Flax samt Byron Erickson, redaktör för Donald Duck.

Deckarakademins arbete under ett kvartssekel synas i en debatt ledd av Ulf Örnkloo. De flesta ledamöterna finns på plats, i synnerhet presidiets Göran Bengtson, Lena Persson och Ulf Durling.

Det finns alltså stor anledning att besöka Bokmässan i Göteborg i år.

KJELL E. GENBERG  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22