”Bästa svenska sf-kongressen någonsin”

Jun 21st, 2011 | By | Category: 2011-6 juni, Artikel

Eurocon-logoBästa svenska sf-kongressen någonsin. Det tycker AHRVID ENGHOLM som här ger några (osorterade) intryck från kongressdagarna med Eurocon 2011.

Jag skall inte skriva någon “formell” kongressrapport från Eurocon. Jag orkar inte, och dessutom finns mitt twitterflöde där mycket av vad som timade står att finna. Istället här några osorterade tankar om Eurocon 2011.

På ett par utländska listor utnämnde jag Eurocon 2011 till den ”bästa svenska sf-kongressen någonsin”. Och det står jag för. Jag tror till och med att en och annan håller med?

Kommittén har lagt ned sin själ i kongressen och förmodligen arbetat som flitiga små myror. Och de skall vara stolta över att resultatet blev så bra. Man trodde nästan inte att det var möjligt: en riktigt stor, välarrangerad väldigt internationell sf-kongress i gamla Stockholm. Fantastiskt.

Jag uppskattade själv det internationella inslaget (jag tror det blev delegater från 3435 länder till slut, bl a tillkom Kanada, Nya Zeeland, Mexiko, Filippinerna/Peru.

Själv hade jag faktiskt mycket att förbereda och dona med inför Eurocon! Ett par fanzines (SFJ, och Six Stories med några engelska noveller av mig) och en massa infolappar (får se nu: Novelltävlingen, Estcon, Baltcon, Engholm/Lönnerstrand-böckerna). Dessutom en panel (ca 20 i publiken trots att den gick väldigt tidigt), en massa korrespondens och det här med Twitter. Jag drog igång mitt twittrande ungefär en vecka innan för att få tid att skaffa followers och lära mig hur det funkar. Twittrandet gick riktigt bra. Min lilla twittermobil funkade som tänkt (och med den kunde jag också plåta en del).

Några höjdpunkter:
Anders Palm kom förbi och drog med mig och några finska fans på lunch. Mycket trevligt. Både jag och Anders är gamla finlandsfans. Bl a var ordföranden för sommarens Finncon, Kathleen, med och det är ju en värdefull kontakt. Jag pratade mycket med t ex britterna, rumänerna, finnarna, ryssarna, ukrainarna, till och med den isländske fanen, fransmännen, belgarna, normännen, danskarna, portugisen, osv osv. Imants från Lettland nästan överföll mig i kramkalas redan på uppvärmningspuben. Michael Pargman som crashspace coordinator skall förresten ha en eloge för att han såg till att fixa en del övernattningsproblem.

En annan höjdpunkt var att Sam J Lundwall dök upp, litet grand kanske som en “kunglighet”, så där en stund. Hann växla en hel del ord med honom, och vad det nu än hette priset han fick från Euroconen var det förstås välförtjänt. Litet intressant är det att Sam J fick pris på kongressen där John-Henri Holmberg var hedersgäst. Men JHH har inget att beklaga. Att vara GoH på en så pass fin kongress som Eurocon 2011 är en fin fjäder i hatten det också. Och förresten var ju han arrangör för den numera ”näst största conen, Scancon 76 (jag tror inte han beklagar att dess ca 475 deltagare nu slogs; det var på tiden Eurocon hade alltså 750+ deltagare, för den som råkat missa det).

En intressant episod: precis innan stängning gick Tomas Cronholm och delade ut överbliven mat (pizzabitar). En viss person såg till att fylla väskan. Anders Holmström blev kanske sur på mig för att jag tog fyra chipspåsar (“En räcker!”) men jag hade redan hunnit stoppa ned dem i en plastpåse. Förresten behöver en gammal sf-fan litet näring. Fick litet böcker, bl a av Pebbles, FG och Lennart Svensson (och jag lovade dem att jag skall se till att de får antologin Vildsint Skymningslandet, där jag är med, den hann tyvärr inte bli klar till Eurocon). Jag har inte hunnit se min novell i Nya Åland än (det är samma som finns på engelska sist i Six Stories).

Kul att snacka med Börje Crona. Vi tävlade om att skriva kortast möjliga novell. Börje författade en på noll tecken, men jag tror jag knäckte Börje med denna novell (ungefär och titeln räknas inte), titel: “The shortest short story possible A Muder Mystery”. Text: “Minus one character”. Det går inte att skriva kortare än MINUS ett tecken (character, vilket ju också betyder berättelseperson).

Jag har inte hunnit kolla helgens alla tidningar än, men tyvärr verkar det ha varit ganska dåligt med mediabevakningen med ett undantag: UR var där och spelade in fredagen och en rad föredrag, paneler osv. Lär gå att beskåda i september (förmodligen även via nätet också).

DN hade en stor men extremt tramsig artikel som verkade ha fått för sig att denna litterära kongress handlade om spel, film, leksaker och svindyra autografer. En person envisas med sin “Scandinavian Sci-Fi Toy….etc Convention” har lyckats sprida helt fel uppfattning vad sf-genren handlar om. Har kanske missat en och annan artikel, men jag fick uppfattningen att mediabevakningen var mager och det är ju synd när man fixat till en så bra kongress!

Jag emotser alla andras olika synpunkter om Eurocon2011. Ös på! Nu i helgen var det verkligen ös!

Ahrivs epost: ahrvid@hotmail.com

Ahrvid om kon gressen på twitter: @SFJournalen

Kongressens webbplats: http://eurocon2011.se/

Taggar: , , ,

  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22