”Astrid Lindgren kränkt?”

Mar 16th, 2010 | By | Category: 2004-2, Artikel

Av Ahrvid Engholm

Det har blåst upp till storm om en ny bok av journalisten Arne Reberg, betitlad Du och jag, Astrid, en andlig historia (Libris). Den sägs handla om Astrid Lindgren och Rebergs relation till henne.

Reberg hävdar att han kände Astrid i 40 år, men dottern Karin säger att han tog kontakt med hennes mor först i början av 90-talet.

Hon säger sig dessutom inte känna igen bilden av mamma Astrid som Reberg ger. Astrid Lindgren deklarerade sig som agnostiker, i den mån hon alls sade något om religion.

Reberg påstår att hon i själva verket var kristen men inte vågade gå ut med det.

Det verkar som om Reberg är en nypåfödd kristen, efter religiösa upplevelser i samband med en cancer. Misstanken slår en att han bara vill kleta över sin privata livsåskådning på en av Sveriges största ikoner.

DN (genom recensenten Lena Törnqvist) är närmast mordiskt hänsynslös i sin recension (15/3):

”Astrid Lindgren kränks i ny bok”. Reberg framstår som en fritt fabulerande slarver. Han påstår i sin bok hur han som 14-åring inspirerades av Madicken, men det verk han syftar på kom när Reberg var 37 år. Reberg säger sig ha växt upp med Emil i Lönneberga; i så fall hade han en lång barndom, ty första Emil-boken kom när Reberg var 24 år.

Han hävdar att Bröderna Lejonhjärta hade stor betydelse för hans tidiga ungdoms utveckling; i så fall hans utveckling från ålder 34 år och äldre, för det var då den boken kom ut.

DN:s recensent letar också upp hur Reberg transformerar en beskrivning från en egen tidigare bok från 1993 till att gälla Astrid Lindgren.

1993 skrev Renberg i en bok om hur en antroposof mässade för honom om vikten av att hålla ”de fyra kroppsvätskorna i balans”.

Men i Jag och du, Astrid är det Astrid Lindgren som ger honom råden om kroppsvätskorna!

”Den här boken borde aldrig ha givits ut”, säger DN:s recensent.  Relaterade poster:
Fatal error: Call to undefined function wp_related_posts() in /home/dastnu/public_html/wp-content/themes/branfordmagazine/single.php on line 22